Absolventi v priemere zarobia viac ako očakávali

02.07.2012 Bratislava

Bratislava 2. júla (TASR) - Absolventi vysokých škôl očakávajú, že budú v priemere zarábať menej ako reálne od svojich zamestnávateľov dostanú. Po vyštudovaní vysokej školy absolventi očakávajú v priemere plat vo výške 826 eur mesačne. Zamestnávatelia im však ponúkajú platy v priemernej výške 837 eur mesačne. Najvyššie platové očakávania majú študenti z informatických, elektrotechnických a ekonomických smerov.

"Vo všeobecnosti platí, že platové očakávania ľudí sú v priemere nižšie, ako bývajú reálne platy. Absolventi očakávajú približne toľko, koľko budú zarábať. Podhodnocujú sa v očakávaných platoch minimálne," povedal manažér pre platový prieskum Platy.sk v spoločnosti Profesia Miroslav Dravecký.

Výška očakávaných platov absolventov vysokých škôl závisí od dopytu daného odboru na trhu práce. Najvyššie platové očakávania majú po skončení štúdia študenti z technických smerov, za nimi nasledujú študenti fakúlt zameraných na manažment. Priemerný hrubý mesačný plat v informačných technológiách je pritom 1427 eur.

V Bratislavskom kraji je priemerná mzda vysokoškolského absolventa 938 eur, čo je najviac na celom Slovensku. Platové očakávania sú tu však prekvapivo podpriemerné. Najnižší priemerný plat po vysokej škole majú ľudia v Prešovskom kraji. Zarobia tu v priemere len 668 eur. Majú však najvyššie očakávania výšky svojich miezd spomedzi ostatných krajov.

"Suma, ktorú dokážu zarobiť v Prešovskom kraji absolventi s vysokou školou, zodpovedá približne slovenskému priemernému platu stredoškoláka s maturitou bez praxe," dodal Dravecký.
 

Vyberte región